ÉRTÉKELŐ/FEJLESZTŐ KÖZPONT

Assessment / Development Center

Érdeklődöm

Az értékelő központ a kiválasztás egyik legmegbízhatóbb módszere vezetők és munkatársak esetében is, amely során a jelöltek reakcióit, viselkedését figyelhetjük meg olyan konkrét helyzetekben, melyek a betöltendő munkakörre jellemző feladatokból állnak. Előnye, hogy a hosszabb időkeret és a több különböző feladat miatt a döntésnél több információ áll rendelkezésre, mint egy interjúnál. A jelöltek összehasonlítása is könnyebb, mert mindenkinek hasonló feladatokat kell teljesítenie és ténylegesen a látottak alapján értékelhetünk.

A fejlesztő központ szintén egy széles körben elfogadott és bevált eszköz a vezetők és munkatársak fejlesztésére, mely során olyan feladatokban próbálhatják ki magukat a résztvevők, amelyek relevánsak lehetnek a szakmai fejlődésük szempontjából. Hasznos lehet olyan esetekben, amikor belső munkatárs előléptetésére készül a szervezet, vagy ha az általános teljesítményértékelés során felmért kompetenciákon felül más forrásból is szeretnének információkat gyűjteni a személy munkahelyi viselkedéséről.

Mind az AC, mind pedig a DC esetében tanácsadóink a teljes folyamat során készséggel állnak rendelkezésre. Minden esetben az ügyfél igényei szerint, az adott munkakör alapján alakítjuk ki az AC vagy DC struktúráját és veszünk részt a gyakorlati kivitelezésben is. A felkészülési szakaszban segítséget nyújtunk a mérendő kulcskompetenciák azonosításában, az AC illetve DC lebonyolításáért felelős munkatársak megfelelő szakmai felkészítésében és a feladatok megtalálásában, kialakításában is.

Az AC/DC támogatása kompetenciatesztekkel

Nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan dolgozók, akik a mindennapokban jól teljesítenek, de a szimulált feladatokban, sok megfigyelő előtt és nyomás alatt nem tudnak úgy viselkedni, ahogyan egyébként. Ennek ellenkezője is elképzelhető: előfordul, hogy valaki az AC-ben tudatosabban viselkedik, mint a mindennapokban. Ezért a megfigyelést érdemes lehet támogatni olyan munkapszichológiai tesztekkel, melyek tovább segítik az objektív kép felállítását, és így a döntést is.

A CAPTain kompetencia tesztjei alkalmasak arra, hogy egy letisztult, objektív képet adjanak az adott személy viselkedéseiről mely több szempontból is támogathatja az AC/DC hatékonyságát. Egyrészről előzetes mérés esetén csökkenti a költségeket, mivel előszűri az AC résztvevőinek körét. Emellett a tesztre épített AC/DC segíti az alkalmazandó feladatok megválasztását, hogy az a lehető legrelevánsabb területeket tudja megcélozni.

A teszteredmény és az AC/DC-n mutatott viselkedés együttes figyelembevételével pedig lehetővé válik, hogy az adott jelöltet több szemszögből (AC: nyomás alatt történő mesterséges, de közvetlenül megfigyelhető viselkedés, CAPTain kompetenciateszt: általánosan az aktuális munkakörnyezetben tanúsított, objektív módon mért mindennapi viselkedés) is megismerhessük és így ezek alapján a lehető legmegfelelőbb döntést hozzuk meg.

A teszttel kombinált DC-t követő visszajelzés során az adott értékelt számára nemcsak az alapján tudunk támpontokat adni fejlesztendő kompetenciái és erősségei kapcsán, melyeket a feladatokban mutatott, hanem kiegészíthetjük a CAPTain tesztek által mért képpel. További előny, hogy az Analízis és Szubjektív eredmények összevetése által az önismeretről is képet kapunk, ami lehetővé teszi, hogy a visszajelzés során erre a területekre is kitérjünk.