SZERVEZETFEJLESZTÉS/DIAGNOSZTIKA

Érdeklődöm

A hosszútávon hatékony szervezeti működés kulcsfontosságú eleme a folyamatos fejlődés és a megfelelő alkalmazkodás a változó környezethez és követelményekhez. Egy jó szervezetfejlesztési program először feltárja a szervezet aktuális, jelenlegi állapotát (szervezeti célokat, munkakörök leírását, szervezeti felépítést, folyamatok menetét, munka-kapcsolatok dinamikáját, információáramlást stb.) és célja, hogy ezek alapján azonosítsa azokat a beavatkozási pontokat, amelyre a fejlesztés során koncentrálni érdemes.

A CAPTain tesztjei a diagnosztikai fázisban hatékony szakmai segítséget nyújthatnak a fejlesztendő pontok és az erőforrások azonosításában és a konkrét akciótervek kidolgozásában. A felmérés eredményeként képet kapunk a munkatársak kompetenciáiról és motivációiról különböző szervezeti egységek, pozíciók és vezetői szintek szerint. A statisztikai elemzések alkalmazásával objektív képet kaphatunk a jelenlegi helyzetről és arról, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a szervezeti kultúrát, milyen viszony van a szervezet egységei közt, illetve melyek azok a pontok, ahol be szeretnénk avatkozni.

A szervezetfejlesztési folyamat további fontos eleme a hatékonyság mérése, melyhez szintén különösen ajánlott objektív mérőeszközök alkalmazása, amilyen a CAPTain is. Amennyiben több időpontban – például a beavatkozás előtt és után – végezzük el ugyanazon tényezők mentén a mérést, úgy hiteles információkat kaphatunk a folyamat végén arról, hogy eredetileg kitűzött céljainkat sikerült-e megvalósítani, illetve, hogy maga a beavatkozás milyen esetleges egyéb változásokat eredményezett a szervezet életében.